Doe meer met minder

Jaarlijks worden er over heel de wereld twintig miljoen baby’s te vroeg geboren. Hiervan sterven er, vooral in ontwikkelingslanden, ongeveer vier miljoen in hun eerste levensmaand (dat is gemiddeld 450 baby’s per uur!). Een van de oorzaken hiervan is onderkoeling. Baby’s zijn zelf nog niet in staat hun lichaamstemperatuur te regelen. De baby’s die de onderkoelingsverschijnselen wel overleven hebben vaak een laag IQ en bovendien een grote kans op latere leeftijd diabetes of een hartziekte te krijgen. Het sterftecijfer van deze te vroeg geboren kinderen kan worden teruggedrongen door de baby’s warm te houden.

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De kosten voor een couveuse kunnen oplopen tot twintig duizend dollar. In ontwikkelingslanden is dit geld voor couveuses er niet. Bovendien is de stroomvoorziening die nodig is voor de couveuses onbetrouwbaar. Een groep studenten van de Stanford University kreeg als afstudeeropdracht de uitdaging een alternatief te ontwikkelen die betaalbaar is, maar hetzelfde medische resultaat als de couveuses kan realiseren.

De studenten kwamen met de Embrace Infant Warmer, een mini slaapzak met warmte-elementen. De binnenzak van de slaapzak bestaat uit een soort was die in twintig a dertig minuten opgewarmd kan worden. Hierna geeft dit warmte-element tot wel zes uur warmte aan de baby. De temperatuur blijft constant op 37 graden.

Na het ontwikkelen, testen en na een aantal aanpassingen is de Embrace Infant Warmer klaar voor gebruik en geïntroduceerd in de Indiase markt. Het eindresultaat mag er zijn: een prachtig product dat minder dan twee procent kost van het bedrag dat de al bestaande couveuses kosten en waarmee de levens van duizenden of zelfs miljoenen baby’s gered kunnen worden.

Tags: