Sla eens verder met vernieuwing

De golfwereld is vrij traditioneel ingesteld. De etiquette staan bij de oudere golfer hoog in het vaandel. Zo is een spijkerbroek op de baan eigenlijk not done, zijn de gestelde spelregels heilig en moet een baan altijd netjes en als gebruikelijk ingericht zijn.
Speel een rondje met iemand die al jaren golft en je komt erachter hoe traditioneel er gedacht wordt. Of het nu gaat om de snelheid van de greens, inrichting van de baan, bepaling van de waarde van een aandeel in de baan, de organisatie van een heren- of damesochtend en ga zo maar door. Daar is op zich niets mis mee, maar in een wereld waarin minder mensen lid worden van een club, uitdagingen zoeken en verbinding willen maken kunnen tradities een hindernis zijn.
In Zuid-Afrika zijn ze daarom bij de Legends Course gaan innoveren. Het land van Nelson Mandela is in de wintermaanden een van de populairste golfbestemmingen ter wereld en heeft talloze banen. “Hoe maak je dan het onderscheid?” dachten ze bij de Legends Course. Door te breken met een traditie en iets te doen dan geen enkele golfbaan heeft: een par 3 hole van 361 meter op 400 meter hoogte: the Extreme 19th genaamd.
Wat is er nou zo bijzonder? Volgens de regels mag een par 3 hole maximaal 229 meter zijn. Met 361 meter is die regel al gebroken. Maar om bij de afslagplaats te komen reis je per helikopter naar een hoogte van 400 meter en sla je de diepte in. Dat is nog eens wat anders dan met je golfkarretje van hole naar hole lopen en een prachtige afsluiting van een rondje golf.
Aangekomen op de tee heb je een prachtig uitzicht over het landschap. Tussen de bomen, de wilde dieren en bergen ligt de green in de vorm van Afrika. De ene dag staat de vlag in Nigeria, de volgende dag in Zambia. De hole is een uitdaging voor ieder golfer, maar zorgt er bovendien voor dat liefhebbers van het spelletje naar Zuid-Afrika reizen om deze par 3 te spelen. Vernieuwing in een traditionele wereld zorgt dus voor een hele nieuwe kracht van een baan.
Bekijk de hole zelf maar:


Tags: